День українського козацтва

2017-10-13

14 жовтня- День Українського козачества. Свято відзначається в нашій країні згідно указу Президента України з 1999 року, з 2015 року – відзначається ще одне свято День захисника України. Як сугубо національне, укарїнське явище, козачество з'явилося у 14 ст. З самого початку воно складалося виключно з вільних людей, які все своє життя присвятили захисту Батьківщини від ворогів.

З липня 2002 року в нашій країні діє Українське реєстрове козачество – громадська організація, яка вважає себе правоприємником та продовжувачем традицій козачества України. Вона об'єднує майже 70 тис козаків. Серед козацьких організацій є: «Українське козачество» (1991р.), «Союз козачих організацій України» (1999р.), «Козачество України» (2001р.), «Об'єднане козачество України» (2003р.) та ін.

День українського козацтва та Покрови Пресвятої Богородиці. Ці свята нерозривно пов’язані між собою, адже Божа Матір – це заступниця і покровителька наших козаків.

13 жовтня в Іванівській ЗШ І ІІ ступенів КЗ «Глинське НВО» відбулося свято до дня Українського козачества, запрошено гостей : керівника «ТОВ Мас-Агро» Івана Яковича Середу, голову села Андрія Андрійовича Рубаненка. Учні школи за підтримки класних керівників та класоводів підготували святковий концерт на якому продемонстрували українські танці , козацькі пісні чим і порадували всіх присутніх. Переглянули відео про створення козацької ради та їх діяльність. Історія українського козацтва – це одна з найвизначніших сторінок життя нашого народу. В найтяжчі часи іноземного поневолення козацтво було справжнім захисником рідної України, оборонцем віри, моралі та державницьких традицій нашої вітчизни. Впродовж століть могутнє козацьке братство здійснювало вплив на європейську історію. Саме з козацького роду вийшли відомі всьому світу діячі національного відродження та визвольного руху України. Й донині нащадки козаків розвивають найкращі традиції наших предків, що є для нас зразком доблесті і відданості Україні.

День українського козацтва та Покрови Пресвятої Богородиці. Ці свята нерозривно пов’язані між собою, адже Божа Матір – це заступниця і покровителька наших козаків.

До слова запросили Івана Яковича Середу який є представником спілки Українського козачества в Світловодському районі. Учні і всі гості з захватом слухали розповідь про створення даної спільноти та їх сучасну діяльність.

По завершенні урочистої частини, свято продовжилося в спортивній залі школи де вчитель фізичного виховання та педагог організатор підготували спортивні змагання для справжніх, мужніх козачат.

Кiлькiсть переглядiв: 304

Коментарi