19 грудня - День святлго Миколая

2016-12-20

/Files/SAM_3679.JPG

19 грудня – День святого Миколая

Зимовий день Святого Миколая - одне із найбільш шанованих християнських свят на Русі, день смерті Миколи Чудотворця. Про подарунки Святого Миколая складено безліч легенд. Одна з них пояснює походження традиційної шкарпетки для подарунків. Святий Миколай вирішив допомогти трьом сестрам, яких через бідність ніхто не хотів брати в дружини. Вночі напередодні Різдва він кинув їм через камінну трубу три мішечки із золотими монетами. Сестри в той вечір розвісили сушитися біля каміна свої випрані панчішки. У них і потрапили подарункові мішечки від Святого Миколая. Після допомоги трьом сестрам Микола продовжував здійснювати підтримку для бідних городян, залишаючись непоміченим і дивуючи все місто. Він непомітно приносив у їхні будинки іграшки та теплі речі для дітей, ліки для хворих.

За традицією у свято Святого Миколая діти отримують у подарунок солодощі, деякі дітлахи в передсвятковий вечір кладуть в черевик записочку, в якій пишуть, що їм хотілося отримати. На Україні ж дітки шукають свої подарунки під подушкою.

Це найбажаніший день у році для дітлахів. У день перед святом згадують всі свої добрі і злі вчинки, зважують: чого більше. Чи буде подарунок, а чи, можливо, різка? Бо чемні діточки обов'язково знайдуть під подушкою подарунок, а неслухняні – прутик. Бо в ніч на 19 грудня до кожної дитинки приходить Святий Миколай і кладе під подушку подарунки.

Учні Іванівської ЗШ І-ІІ ст. Світловодської РДА протягом усього року були слухняними та цього дня також отримали подарунки. Завітали до нашої школи Домбровський Роман Васильович – голова районної ради, Кириченко Володимир Володимирович – голова правління ВАТ КАТП «Агробутавто – сервіс», Середа Іван Якович – керівник ТОВ «МАС-АГРО» та Рубаненко Андрій Андрійович – голова села Іванівка, привітавши школярів солодкими подарунками, теплими словами біля новорічної ялинки на загальношкільній лінійці. Діти були дуже вдячні та з піднесеним настроєм продовжили навчальний день.

Прикмети дня Святого Миколая

· Провезли зиму на санках до Миколи, ось тобі і відлига.

· Коли зима до Миколиного дня слід замітає, дорозі не стояти.

· Хвали зиму після Миколиного дня.

· Ціни на хліб будує Миколин торг.

· Микольщина красна пивом та пирогами.

· На Микольщину клич одного, клич і ворога, обидва будуть друзі.

· У доброго мужика і на Миколаїв день торг вартий.

· Миколаїв торг всьому указ.

/Files/SAM_3672.JPG/Files/SAM_3678.JPG/Files/SAM_3679.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 440

Коментарi